Umro je legendarni prvak. Još se pamti epizoda kada mu se zapalio bolid, a u bolnicu je već stigao svećenik…

Velika karijera i ostavština slavnog Nikija Laude
Trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Niki Lauda umro je u dobi od 70 godina kasno sinoć u Beču. Legendarni Austrijanac, jedna od najpoznatijih ličnosti u utrkama Formule 1, osvojio je titulu vozeći za Ferrari 1975. i 1977. i McLaren 1984. godine.

‘Umro je mirno, u krugu obitelji’

“Otišao je naš voljeli Niki. Umro je mirno, u krugu obitelji. Bio nam je svima uzor, prekrasan suprug, otac i djed i jako će nam nedostajati”, objavila je njegova obitelj.

Za mnoge, bit će zapamćen po svom izvanrednom oporavku i povratku utrkama nakon što je bio teško opećen u nesreći na njemačkom Grand Prixu 1976. godine. Na stazi u Nurburgringu njegov se Ferrari zapalio, a Lauda je imao opekline trećeg stupnja i nagutao se dima. Bio je teško ozlijeđen, u bolnicu je stigao i svećenik jer se mislilo kako će preminuti.

“Ali nisam želio umrijeti. Želio sam i dalje živjeti”, rekao je Lauda četiri desetljeća nakon nesreće.

No, ne samo da se oporavio, već je 40 dana kasnije već bio u bolidu te tako ispisao povijest i oduševio svijet. I dan danas se o tome priča… Taj je potez prometnuo legendarnog Austrijanca, jednog od najpoznatijih osoba u svijetu automobilskih utrka, u simbol otpora i odlučnosti.

Detalji nesreće

Inače, Lauda se zabio u ogradu brzinom od 200 kilometara na sat, a Brett Lunger i Harald Ertl sudarili su se pokušavajući izbjeći slupani bolid. Izašli su iz svojih automobila, a zaustavili su se Guy Edwards i Jacques Laffite i četvorka je odmah potrčala pomoći Laudi, koji je u tom trenutku gorio. Znali su da će na tako dugačkoj stazi, službenim vozilima trebati vremena da stignu. Pokraj staze je bio zaštitar s aparatom za gašenje vatre, zajedno su uspjeli izvući Laudu iz vozila i tako mu vjerojatno spasili život…

“Udarac je bio tako snažan da mi je kaciga odnesena s glave”, rekao je jednom o toj nesreći.

Njegov Ferrari zapalio se i trebalo je 55 sekundi da ga se izvuče iz vozila. Dotad je već dobio teške opekline lica, kože lubanje i desnog uha i oštećenja pluća…

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru

Michael Snow@snowman4217

RIP
The Greatest Comeback in the history of sports.
Say Hi to from all of us.

Broj osoba koje o tome govore: 188

D_&@LackOfToast

The real “Rush” (Niki Lauda vs. James Hunt) BBC- Racing Documentary:https://youtu.be/B7eQkPClUyM 

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce D_&

Svi svjetski mediji prenosili su o smrti ikone ovog sporta i pisali o njegovim dostignućima, pa tako Autosport. com ističe:

Autosport

@autosport

Niki Lauda – who has died aged 70 – won his third title by statistically the smallest margin in the championship’s history, just half a point. Two years ago, he retold the story of that astonishing 1984 campaign from his perspective:https://www.autosport.com/f1/feature/9155/how-lauda-won-f1-closest-title-battle 

Broj osoba koje o tome govore: 96

‘Herojstvo, horor i bol Nikija Laude’

“Herojstvo, horor i bol Nikija Laude. Povijest će ga pamtiti kao lukavog pragmatičara koji je u svojem dobu, sredinom 1970-ih, bio svojevrsni prototip Michaela Schumachera.

Profimedia, AFP

Žestoki sudar, ozljede glave i brzi oporavak koji izaziva strahopoštovanje dio su Laudine legende, iako je njegov doprinos stvaranju mitova Ferrarija u četvrtom desetljeću momčadi bio već epskih razmjera, čak i prije tog sudbonosnog susreta s barijerama u Bergwerku. Svi velikani Formule 1 prije njega – FangioMossClark i Stewart – za Laudu kažu da je bio bolji, posvećeniji, profesionalniji i, kao što 18 impresivnih pole pozicija u 29 utrka u ’74 -75 na to i ukazuju, dakle, najbolji je u svom vremenu. Ta brzina koju je imao, ma bilo je malo vjerojatno da bi čekao do 1984. da bude proglašen trostrukim prvakom”, piše spomenuti portal.

NBC Sports

@NBCSports

The racing community has lost a true legend.

More on Niki Lauda’s life and legacy: http://bit.ly/2EmVJ4N 

Broj osoba koje o tome govore: 193
Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru

[email protected]!k Lambe 🎭@lambe_pratik

“A lot of people criticise Formula 1 as an unnecessary risk. But what would life be like if we only did what is necessary?”

Rest in peace, Niki Lauda.

Broj osoba koje o tome govore: 83

Ugledni New York Times prisjeća se:

“Niki Lauda smatra se jednim od najvećih vozača ikad. Više je puta ozlijeđivan u utrkama i jednom je gotovo umro. Podvrgnut je presađivanju bubrega 1997. i 2005., a u kolovozu 2018., dok se borio s teškim bolestima pluća, doživio je ono što je opisano kao uspješna transplantacija pluća u bolnici u Beču.

The New York Times

@nytimes

Niki Lauda won 3 world championships in Formula One, the sport’s highest level of international competition, and was regarded as one of the greatest speedway drivers of all time. He died at 70. https://nyti.ms/2HJKFPW 

Niki Lauda during a training session at the 1976 Monaco Grand Prix. He won Formula One championships in 1975, 1977 and 1984.

Broj osoba koje o tome govore: 635

Nasljednik industrijske obitelji koja se usprotivila njegovoj sportskoj karijeri, bio je cestovni ratnik koji je zaslijepio stručnjake za motocikle, nevezano za vremenske uvjete vožnje. Za vozača potrebna je hrabrost, fokus i preciznost da se krećeš pri velikim brzinama”, stoji u uvodu teksta u kojem je još njegova izjava dana u intervjuu za Telegraph 2015. godine:

“Formula 1 je zapravo kontrola vozila i testiranje vlastitih granice”, rekao je Lauda i dodao:

Romain Grosjean

@RGrosjean

R.I.P Niki Lauda
A legend is gone 😭

Broj osoba koje o tome govore: 348

‘Da ste u moje vrijeme otišli samo malo predaleko, ubili biste se’

“Zato se ljudi utrkuju – osjećaju brzinu, automobil i kontrolu. Da ste u moje vrijeme otišli samo malo predaleko, ubili biste se. Morao si uravnotežiti tu tanku crtu da bi ostao živ.”

U svojoj 17-godišnjoj karijeri (1969.-1985.) u otvorenom kokpitu Porschea, Ferrarija, McLarensa i drugih torpeda na kotačima, piše New New York Times, uglavnom u natjecanju Formule 1, Lauda je osvojio 25 Grand Prix utrka. Bodovi se dodjeljuju šestorici najboljih u utrci, a skupljanjem najvišeg broja bodova u 16 utrka, Lauda je osvojio svjetsko prvenstvo Formule 1 1975., 1977. i 1984. godine. Budući da su prvi naslovi dodijeljeni 1950., samo su petorica vozača nadmašila Laudina tri naslova. Rekord, sedam, postavio je Michael Schumacher između 1994. i 2004. godine.

Ugrađeni videozapis

TRT World Now

@TRTWorldNow

Three-times Formula One champion Niki Lauda, regarded as one of the finest racers of all time, dies at 70 after battling declining health

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce TRT World Now

Ohidur Rahman@ChadOhidur

Niki Lauda Dies Aged 70 (Formula 1 World Champion) https://youtu.be/G1clt2oau4U  via @YouTube

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce Ohidur Rahman

Ugrađeni videozapis

🌴🌴@A1exTimmons

RIP Niki Lauda. Your personality and contribution to the sport of racing will truly be missed.

Niki Lauda vs. James Hunt BBC- Racing Documentary https://youtu.be/B7eQkPClUyM  via @YouTube

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce 🌴🌴

Ugrađeni videozapis

Miss Myrtle@MissMyrtle2

Followed & Was Always Inspired by the Brilliant, Courageous 3-time World Champion . He has died at the age of 70, family says @F1.

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce Miss Myrtle

Pamti se ona njegova poznata izjava koja se sad dijeli društvenim mrežama, u sjećanje na njega:

“Od uspjeha nećeš naučiti apsolutno ništa. Od poraza i neuspjeha tvoje odluke mogu biti upitne. To važi i za tvoj privatni život, kao i za karijeru.”

9GAG

@9GAG

Niki Lauda lived a remarkable life.

Broj osoba koje o tome govore: 1.604826990cookie-checkUmro je legendarni prvak. Još se pamti epizoda kada mu se zapalio bolid, a u bolnicu je već stigao svećenik…
Izvor :

net

Komentari

comments