UMRO LEGENDARNI VLASTIMIR ĐUZA STOJILJKOVIĆ Tužan kraj velikog jugoslavenskog glumca

Legendarni srpski glumac Vlastimir Đuza Stojiljković (85) preminuo je u srijedu nakon duže bolesti, piše Blic .

Lani u listopadu doživio je moždani udar, a nedavno je prebačen na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu zbog infekcije. ‘Preminuo je noćas na intenzivnoj njezi Infektivne klinike KCS. Imao je bakteriju klostridiju zbog koje mu je zdravstveno stanje bilo sve gore. Doslovno je iz dana u dan kopnio’, rekli su u Kliničkom centru.

Đuza Stojiljković odigrao je brojne uloge u u kazalištu, na filmu i televiziji, a vjerojatno je najpoznatiji po Rodoljubu iz kultne jugoslavenske televizijske serije “Pozorište u kući” te po ulozi u filmu Ljubav i moda u kojem je otpjevao slavni hit “Devojko mala” koji je kasnije proslavila pop-rock grupa Idoli.

Bavio se i sinkronizacijom animiranih filmova, a jedan od najupečatljivijih likova s njegovim glasom je Patak Dača (Patak Dodo).

Rođen je 30. lipnja 1929. godine u Ražnju u istočnoj Srbiji, a glumom se počeo baviti amaterski još kao srednjoškolac, da bi profesionalnu karijeru započeo 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu odakle je 1968. prešao u Atelje 212 gdje je dočekao mirovinu. Na filmu je debitirao 1957. u ‘Tuđoj zemlji’.

Igrao je više od 130 uloga, a velki trag ostavio je i glumeći u brojnim televizijskim serijama.

Uz brojne druge ove je godine dobio “Sterijinu nagradu” za osobite zasluge na unapređenju kazališne umjetnosti i kulture.

 

Izvor :

Jutarnji

Komentari

comments