Umro novinar kojega su pokušali ubiti jer je pisao o zločinima četnika

Jučer je nakon duge i teške bolesti preminuo srpski novinar Dejan Anastasijević. Vijest o gubitku velikog novinarskog pera koje je, osobito u vrijeme rata 90-ih, ostavilo pisani trag o ratnim zločinima koje je počinila srpska paravojska, munjevito se proširila Srbijom i izazvala različite reakcije – od dubokog bola i izraza sućuti, sve do likovanja i sreće onih koje je Anastasijević prokazivao čak i pred Haškim sudom.

Zašto radikali likuju zbog smrti velikog novinara?

Izvještavao je s ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu, zbog čega  ga je Aleksandar Vučić u “vladi narodnog jedinstva” u Skupštini Srbije prozvao riječima da se “takvi neće tolerisati”.

U travnju 1999. Anastasijević je morao pobjeći u Beč s obitelji jer su mu prijetili.

U Beograd se vratio u kolovozu 2002., taman na vrijeme da “pokrije” pad Slobodana Miloševića i njegov odlazak u Haag.

U listopadu 2002., bio je prvi srpski novinar koji je svjedočio protiv Miloševića.

U travnju 2007. godine preživio je pokušaj atentata – na prozoru njegova stana eksplodirala je bomba. Druga bomba koja je bila postavljena nije eksplodirala.

Anastasijević je tada zaključio da “u posljednje vrijeme svojim tekstovima nije izravno išao na neku ličnost”, već da je bio meta zbog svog cjelokupnog stava i rada.

Nekoliko godina poslije atentata, 2010., izjavio je kako je nakon tekstova o ratnim zločinima i činjenice da je bio svjedok pred Haškim sudom sumnjao da su iza napada na njega stajao Vojislav Šešelj i Jovica Stanišić.

Kao novinar pokrivao je sve sukobe s područja bivše Jugoslavije.

Bio je poznat po svojim tekstovima o sigurnosnim snagama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, a tijekom 2007. posebno je pisao o slučaju “Škorpion” i braće Bitići.

Pisanje o  okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu 1998. godine dovelo ga je do kriminalne optužbe Miloševićeva režima za “širenje dezinformacija i pomaganje teroristima”.

Za analitički i hrabar pristup novinarstvu, Anastasijević je dobio više novinarskih nagrada, uključujući i nagradu NUNS-a, “Dušan Bogavac” i “Staša Marinković”, kao i 2008. nagradu nizozemskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

Bio je urednik BBC-ja na srpskom, novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME te dopisnik Tanjuga iz Bruxsellesa.

Ovako je na njegovu smrt reagirao Vojislav Šešelj:

“Odapelo ono govno Dejan Anastasijević, po zanimanju lažni haški svedok. Suprugu Jadranku mi optužio da mu je na simsu namestila dve ručne bombe, da pogine kad povuče roletnu. Stoka mu poverovala, jebao mu pas mater. Uporno proširujem spisak haških dužnika, ali Božjom voljom on se smanjuje”, objavio je na Twitteru.

Autor:S.V.
Izvor :

dnevno

Komentari

comments