Vakula otkriva stižu li nam idući tjedan stvarno prava zima i snijeg

U prvom tjednu listopada temperatura značajno pada,
I premda onaj kome smeta južina tome se nada,
Kad se sjeti troškova grijanja,
O suncu i toplini ponovno sanja!

Nakon iznadprosječno toplog rujna, prvi listopadski tjedan u mnogim će krajevima biti relativno hladan, piše Zoran Vakula za HRT. Ovog vikenda završava jedno od rijetko dugačkih razdoblja bez oborine diljem Hrvatske.

Prema ukupnoj količini oborina, ovogodišnji rujan bi mogao biti opisan kao normalan, ponegdje i sušan, a samo rijetko više od toga.

Za razliku od oborina, odstupanja srednje rujanske temperature zraka od prosjeka diljem su Hrvatske bila pozitivna. Barem malo. I to i od službenog klimatološkog razdoblja od 1961. do 1990. godine, a i od 1981.-2010. godine, prema kojem mnogi sve više uspoređivati. Pritom će se klimatološke ocjene najvjerojatnije kretati od “normalan”, primjerice na meteorološkim postajama Knin i Split Marjan te “topao”, primjerice u Dubrovniku, Zadru, Gospiću i Osijeku, a u Rijeci i osobito Zagreb-Maksimiru do čak “vrlo topao”, blizu “ekstremnog”. Uostalom, u Rijeci je ovo bio 8. najtopliji rujan u povijesti mjerenja koja traje 69 godina – od 1948., u Maksimiru 5. od 68 godina, a na Griču 10. – od čak 155 godina!

Zahvaljujući toj toplini, kao i onoj iz gotovo svih prošlih mjeseci, i srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine je pri vrhu popisa najviših, osobito u Maksimiru, gdje je viša bila samo rekordne 2007. godine, u Rijeci još i 2015. Na Zavižanu je temperatura prvih 9 mjeseci bila 5. najviša, kao i na Griču, a na Marjanu 7.

Iznadprosječno topli listopad

Većina dugoročnih prognoza za listopad, kao i za cijelo posljednje tromjesečje 2016. godine, pa i prvo u 2017. godini, i dalje daje relativno veliku vjerojatnost nastavka niza barem malo iznadprosječno toplih sljedećih mjeseci i tromjesečja. Naravno, povremenog će hladnijeg tjedna, vjerojatno i ne samo jednog – jamačno biti. Evo već početkom listopada, kada će se u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske pojaviti uvjeti za početak sezone grijanja, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti i bura i sjeverni vjetar.

Vidi još:  SNIJEG PADA U SLAVONIJI, GORSKOM KOTARU I BARANJI Vakula: Ako već niste - za sljedeće dane svakako pripremite kapute, ali i ralice

Pritom valja istaknuti kako kompjutorski modeli koji izračunavaju višemjesečne prognoze nisu jedinstveni kao prije u prognozama iznadprosječne topline pa su promjene moguće.

Uostalom, i izračuni za kraća razdoblja – za tjedan, dva, ovih su dana relativno „nesigurni“ u jačini zahladnjenja, o čemu ovisi i padanje snijega u najvišim planinama. Zamjetno je veća mogućnost da će ga biti u okolnim zemljama nego na našim vrhuncima.

[wcp_weather id=”wcp_openweather_57ef7eb38cb2f” city=”Zagreb, Grad Zagreb, Hrvatska” city_data=”city=Zagreb&state=Grad Zagreb&country=Hrvatska&full_name=Zagreb, Grad Zagreb, Hrvatska&lat=45.8150108&lng=15.981919000000062″ tempUnit=”c” windSpeedUnit=”ms” pressureUnit=”mmHg” template=”default” showCurrentWeather=”on” showForecastWeather=”on”]

Izvor :

Index.hr

Komentari

comments