VEĆINA BJEŽI PRED ZAKONOM Dolazi novi val migranata, a EU očekuje da ga Hrvatska zaustavi

Od početka proljeća u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj zamijećen je sve veći broj ilegalnih migranata koji, koristeći tzv. zapadnobalkansku rutu, pokušavaju doći do zapadnoeuropskih zemalja, piše Glas Slavonije.

Najdramatičnije je trenutačno u Unsko-sanskom kantonu u BiH, gdje trenutno boravi i do 5000 ilegalnih migranata, a tamošnje lokalne vlasti upozoravaju kako bi se njihov priljev trebao smanjiti oštrijom kontrolom istočnih granica BiH. U prihvatnim centrima u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu moguće je smjestiti samo njih oko 3000, a neprestani dolazak novih ilegalaca sve je veći sigurnosni i zdravstveni problem. Iz BiH upozoravaju da se većinom radi o mlađim muškarcima od kojih su mnogi zaraženi spolnim i drugim bolestima. Primjerice, ilegalni migrant podrijetlom iz Pakistana, koji je u Bosni i Hercegovini počinio silovanje, bio je zaražen virusom HIV-a, pobjegao je policiji i vjeruje se kako je već napustio BiH, prenjeli su mediji.

Napetost uz granicu

S druge strane, prema podacima hrvatskog MUP-a, lani je u nezakonitom prelasku granice ili boravku u RH uhićeno osam tisuća migranata.

Napetost uz granicu s Hrvatskom u BiH neprijeporno postoji, to prije što u toj zemlji objektivno nedostaje koordinacije na saveznoj razini, ali i policijskih snaga koje bi priječile ilegalan prelazak granice prema Hrvatskoj. Prema podatcima sigurnosnih agencija u BiH, od početka ove godine u tu je zemlju ušlo oko 6000 migranata, a desetci tisuća ih se nalaze u Grčkoj tražeći način da krenu prema zapadu.

Kriminalci na granicama

Kriminalist Željko Cvrtila tvrdi kako se ovdje ne radi o izbjeglicama već većinom o ljudima koji su u vlastitim zemljama počinili kriminalna djela.

“Oni bježe pred zakonom. Putem bacaju putovnice i u Europi uzimaju potpuno novi identitet, upozorava Cvrtila.

Da je intenzitet migrantskih aktivnosti posljednjih mjeseci u porastu svjedoče i svakodnevne vijesti hrvatske policije o susretima s migrantima. Tako je u utorak ujutro u Međimurskoj županiji s ceste sletjelo vozilo s 11 ilegalnih migranata. Prošloga su tjedna u Sloveniji dva Alžirca i Marokanac svezali i oteli starca i njegov automobil, ali su ga nakon dva sata i pustili. U hrvatskim zatvorima nekoliko desetaka osoba čeka početak postupka zbog pokušaja prijevoza ilegalnih migranata preko granice.

Sve teži nadzor

U ponedjeljak je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina upozorio kako policija sve teže nadzire “zeleni dio” državne granice na području Gorskog kotara, jer se s dolaskom proljeća povećao pritisak migranata koji ilegalno ulaze u Hrvatsku. Od MUP-a je zatražio dodatne snage kao pomoć Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Zamolio je ministre obrane i unutarnjih poslova te u pismu i premijera Andreja Plenkoviću da joj se, uz činjenicu da primorsko-goranska policija ulaže nadljudske napore s resursima kojima raspolažu, pošalju dodatne snage u pomoć, “jer je jako teško kontrolirati zeleni dio županije kada se migranti rasprše.” Naglasio je da su mještani Gorskog kotara uznemireni i zabrinuti za svoju sigurnost, da se ne želi stvarati panika, ali i kako je “činjenica da se, pogotovo dolaskom proljeća, povećava taj migrantski pritisak.”

Migrantski val još intenzivniji

Demograf Stjepan Šterc smatra kako će ove godine migrantski val biti nešto intenzivniji nego što je bio proteklih nekoliko, ali još uvijek ni blizu onome što je Hrvatska doživjela 2015. No činjenica jest, dodaje, da se ugrožava prigranična zona Hrvatske, pojavljuju se pojedinačni incidenti, a zatražena je i pojačana kontrola granice koja vodi do najkraćeg koridora između sjeverozapada BiH i Slovenije, gdje je sada najveći pritisak.

– S obzirom na to da je to ispražnjen prostor, on je i pogodan za migrantske rute koje nisu kontrolirane. Bez obzira na neke projekcije i očekivanja, rekao bih da se tome vrlo ozbiljno mora pristupiti. Moje je mišljenje da je u sjeverozapadnom dijelu BiH puno više migranata nego što se službeno prikazuje – kaže Šterc. Smatra kako se na globalnoj razini ništa specijalno ne događa na prostorima s kojih migranti najčešće stižu, a i Europa je ipak malo zaustavila tu priču jer su vidjeli da nije tako jednostavno doći do radne snage na način na koji su to oni prvotno zamislili. To, kaže, izaziva čitav niz nezgodnih situacija s domicilnim stanovništvom. No dodaje kako ta priča ostaje otvorena i intenzivira li se, mogla bi nam, s obzirom na dosadašnja iskustva, izazvati dosta velikih problema. “A svi zapadno od nas očekuju da mi zaustavimo migrante”, podsjeća Šterc.

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  ŠOK U BEGOVOM RAZDOLJU Migranti upali starcima u kuću dok su spavali: “Mogli su nas ubiti!”