VELIKO OTKRIĆE NASA otkrila sedam planeta nalik Zemlji, moguć i život

MEĐUNARODNI tim astronoma otkrio je u našem bliskom svemirskom susjedstvu sustav sa sedam planeta veličine Zemlje koji se svi nalaze u pojasu u kojem bi mogli imati umjerene temperature i vodu u tekućem stanju, objavljeno je danas na konferenciji za medije koja je u 19 h po našem vremenu započela u NASA-inom sjedištu.

‘Jednostavno sam zadivljen dubinom i širinom znanosti koju radimo ovdje… Po prvi put našli smo toliko planeta nalik na Zemlju koji kruže oko jedne zvijezde. Također smo po prvi put mogli izmjeriti i mase i polumjere tih planeta koji su veličine Zemlje’, rekao je NASA-in voditelj u Science Mission Directorateu, Thomas Zurbuchen. ‘To su najbolji kandidati za daljnja promatranja među svima koje znamo… Otkriće nam pokazuje da je pronalazak druge Zemlje samo pitanje vremena. U ovoj priči imamo veliki korak prema odgovoru na jedno od velikih pitanja filozofa, o kojem i sami razmišljamo, a to je – jesmo li sami u svemiru’, dodao je.

Posebna vrijednost otkrića, rečeno je na konferenciji, sastoji se u tome da po prvi put imamo toliko puno kandidata koji se nalaze u nastanjivoj zoni. Stoga je vjerojatnost da će barem na nekom od njih biti uvjeta povoljnih za život ili čak život, značajno veća.

Prema radu predstavljenom u prestižnom časopisu Nature, sustav je udaljen oko 40 svjetlosnih godina, a planeti kruže oko hladne patuljaste zvijezde TRAPPIST-1. Tri od planeta nalaze se u zoni Zlatokose što znači da bi na njima mogli postojati oceani, a na temelju procesa u kojima su nastali može se zaključiti da vjerojatno imaju i atmosferu. Uz to gravitacijske sile koje djeluju na planete ‘masiraju’ njihove unutrašnjosti tako da usporavaju njihovo hlađenje. To, među ostalim, znači da bi trebali biti i tektonski i geološki aktivni poput Jupiterova mjeseca Io. Najmanje šest unutrašnjih ima gustoću koja odgovara kamenim planetima. Svi navedeni čimbenici zajedno dobar su razlog za pretpostavku da bi u sustavu mogli postojati uvjeti za život. U svakom slučaju to je planetarni sustav s najvećim brojem objekata koji bi mogli imati tekuću vodu i život koji je ikada do sada pronađen. Stoga će biti vrlo važan cilj budućih astronomskih i astrobioloških istraživanja.

Nova važna meta za traženje života

Brice-Olivier Demory sa Sveučilišta u Bernu u Švicarskoj za Index je rekao da otkriveni planeti ne moraju nužno biti najbolji kandidati za život kakav poznajemo na Zemlji, što ne znači da na njima nema života.

„Mi ne znamo kakav bi oblik život mogao imati u svemiru. Mi znamo samo kako on izgleda na Zemlji. No sada smo otkrili više planeta koji su slični Zemlji što znači da bismo na njima trebali nastaviti tražiti život. Sada imamo odredište za naša daljnja istraživanja“, rekao je Demory istaknuvši da će potragu u narednim godinama olakšati nove generacije teleskopa.

Kako su otkriveni?

Na otkriću su zajednički radili timovi astronoma s teleskopa TRAPPIST-South (http://www.eso.org/public/teles-instr/lasilla/trappist) Europske južne promatračnice u La Silli, promatračnice Very Large Telescope (VLT) u Paranalu, NASA-inog Svemirskog teleskopa Spitzer, kao i nekih drugih teleskopa širom svijeta.

Istraživanja su potvrdila da u sustavu postoji najmanje sedam planeta nalik na Zemlju koji su nazvani TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g i h prema udaljenostima na kojima kruže oko crvenog patuljka.

Vidi još:  Ovo su najveća Nostradamusova proročanstva

Izvor :

Index.hr

Komentari

comments