(VIDEO) Ovo je nevjerojatno, zemlja diše, a podiže i čitava stabla u šumama

Šuma je nezadovoljna, a stabla su klonula, vjetar zavija dok se ogromni komadi Zemlje dižu i padaju kao da ih podižu pluća živog bića koja se nalaze ispod tla. To sve izgleda tako i u sljedećem videu koji se sve više pojavljuje i na društvenim mrežama, a čini se pomalo nevjerojatnim. Snimljen je u listopadu u šumi Sacre-Coeuru u Quebecu, Kanada, a sam isječak pokazuje ono što se čini kao da Zemlja izvodi vježbu s dubokim disanjem, koja se naglo smiruje.

To nije potres, a nije ni mit iz “Gospodara prstenova”, jednako tako nije ni hrkanje nekog osvetoljubivog šumskog božanstva. Pravo objašnjenje je mnogo manje prožeto i mnogo manje zastrašujuće. Jednostavno rečeno, to je vjetar.Naime, tijekom kiše i vjetra, zemlja postaje zasićena pa se time oslobađa kohezija tla s korijenima dok vjetar puše.  Kako je rekao Mark Vanderwouw i arborist koji radi s Shady Lane Expert Tree Care u Ontario, Kanada, “Vjetar pokušava ‘gurati’ stabla, a kako se sila prenosi na korijenje, zemlja se počinje ‘uzdizati’.”

Daniel Holland@DannyDutch

The ground looks like it’s breathing in this Quebec forest.

Možda se ovo može smatrati i nekom vrstom epskog i zastrašujućeg, no to je tapravo samo sukob između elemenata: vjetar prema korijenu, zrak prema Zemlji.  A čini se kako su kopnene snage pobijedile u ovom sukobu. Međutim postoji opasnost ako bi vjetar puhao malo teže ili trajao malo duže, korijenje stabla vjerojatno bi moglo početi udarati, a šuma bi se mogla početi rušiti. Što je prilično dramatično.No ukoliko ste još uvijek razočarani jer ovaj odličan videozapis zapravo ne pokazuje šumu kakodiše, sjetite se da stabla zapravo dišu i to zamjenom atmosferskog ugljičnog dioksida (CO2) s kisikom putem fotosinteze. Tlo također diše, no unatrag. Sićušni mikrobi koji žive pod zemljom spuštaju se na CO2 pohranjen u biljnim korijenima i mrtvim lišćem, a zatim otpuste taj CO2 natrag u zrak. To se naziva disanje tla, a ono se događalo mnogo više puta u zadnjih 25 godina i to zahvaljujući klimatskim promjenama.
Dakle, ipak postoji: Šume mogu disati – ali ne na vidljiv način, to su samo klimatske promjene koje uzrokuju hiperventilaciju.Autor:dnevno.hr

Komentari

comments

Vidi još:  Usred Baltičkog mora postoji misteriozna anomalija široka 200 metara! Vlasti šute