VLADAR HRVATSKIH POLITIČARA IZ SJENE! Plenkoviću je upravo poslao gadnu poruku

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić nakon dugo vremena, prekinuo je medijsku apstinenciju te se obratio javnosti iznoseći niz zanimljivih stajališta. Između ostaloga, prokomentirao je HDZ-ovu listu za europski parlament te poručio kako je pozitivno što je Andrej Plenković za nositelja liste postavio mladog Karla Resslera.

“Zalažem se za promjene, treba ih i ubrzati, pa bile i bolne. Ako ste demokratski izabran lider, ako ste uspjeli, ostajete, ako niste – prepuštate mjesto drugome”, rekao je Granić dodajući da je Plenković tom listom apsolutno preuzeo odgovornost.

“Tu nema pitanja. Ako si uspio – odlično, ako nisi – dolazi drugi. Odluke treba donositi brzo, pa iako bile bolne”, poručio je bivši ministar i čovjek koji je stvorio gotovo sve političare koji posljednjih desetak godina ravnaju nacionalnom političkom scenom.

Ivo Sanader, Zoran Milanović, Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović, Gordan Jandroković tek je ovo dio osoba s popisa Granićevih kadrova, zapravo je riječ o ljudima koji su u Ministarstvu na Zrinjevcu stasali u doba dok je njime ravnao Granić i to skoro sedam godina. u tom je periodu pod njegovim skutama politički profiliran čitav niz uglednika koji danas na raznim pozicijama ravnaju državom.

U Granićevo ministarstvo 1993. godine stigao je Sanader, koji je postao njegov zamjenik, a na toj poziciji opstao je dvije godine. Kada je Sanader napusio Ministarstvo znanosti sa sobom povlači aktualnu predsjednicu koja se prvo zaposlila kao savjetnica u Sanaderovom uredu, a zatim i kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku. Nekoliko godina kasnije, odnosno 1997.odlazi u Veleposlanstvu o Kanadi, kao diplomatski savjetnik, a poitom kao ministar savjetnik, no Grabar-Kitarović imao je na umu kada preuzima ključeve Vlade u kojoj ona postaje ministrica vanjskih poslova. U trenutku kada je postala predsjednicom Grabar-Kitarović svojega prvog šefa Graniće postavlja na poziciju posebnog savjetnika. Iz Grtanićeve učionice izašao je i Plenković, ali i bivši premijer Zoran Milanović.

Karijeru je ondje brusio i Ivan Šimonović koji je Plenkovića i Milanovića i doveo Graniću u ministarstvo. I Milanović je poput Sanadera u Ministarstvo stigao 1993,godine, a narednu godinu odlazi u Nagorno Karabah u Azerbejdžan, zatim postaje savjetnik u hrvatskoj Misiji u NAT%O-u i EU u Bruxellesu, u Zagreb se vraća 1999.godine, a godine kasnije postaje pomoćnik Picule u Ministarstvu vanjskih poslova. Uskoro Milanović preuzima SDP, a zatim i premijersku fotelju, a nakon njega na scenu stupa Plenković koji je s Granićem surađivao 1994.godine, u Ministarstvu je prvotno radio kao suradnik na Odjelu za europske integracije, a kasnije postaje Šimonovićev voditelj ureda zamjenika ministra. Radio je i kao nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu te bio zamjenik šefa hrvatske Misije u Bruxellesu.

Ujedno, bio je na pozicija zamjenika veleposlanika u Francuskoj, a u Hrvatsku se vraća na poziciju državnog tajnika za europske integracije u Jandrokovićevom mandatu na čelu Ministra vanjskih poslova. Bio je izabran i kao saborski zastupnik, a potom i za Europski parlament nakon čega preuzima Hdz i postaje premijer.

Inače, Plenković je Graniću vodio i stožer kada je ovaj 2000.godine bio predsjednički kandidat, a preko Granića upoznao je i svojeg velikog prijatelja Jandrokovića koji je iste 1994.godine došao u Ministarstvo vanjskih poslova, kratko je boravio u Rotterdamu,radio je i kao šef Sanaderova kabineta, vrlo brzo penje se po HDZ-ovoj piramidi moći gdje i danas dobro kotira.

Autor:Iva Međugorac
79626cookie-checkVLADAR HRVATSKIH POLITIČARA IZ SJENE! Plenkoviću je upravo poslao gadnu poruku
Izvor :

dnevno

Komentari

comments

Vidi još:  Problemi za Plenkovića: Hladan tuš za Banske dvore iz Svjetske banke