‘Vrući’ detalji o dami s kojom se Kolinda diskretno sastaje

Prije nekoliko dana, konkretnije 5.lipnja, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku se sastala s predsjednikom Uprave Sberbanka Maksimom Poletajevom. S njim u društvu bio je i hrvatski predstavnik spomenute ruske banke Sergej Volk. No, imena ovih ljudi i nisu odveć bitna, jer predsjedničine odaje posjetila je i jedna prilično intrigantna dama. Riječ je o Oksani Dvinski, koja se pridružila izaslanstvu Sberbanka, a njezin posjet predsjednici u najmanju se ruku može okarakterizirati kao neobičan, dok bi ga zlobnici opisali i kao veliku predsjedničinu pogrešku.

No, pitanje je koliko je predsjednica na pogrešnom putu budući da se ova samozatajna ruska poduzetnica u dijelu javnosti spominje kao buduća šefica Agrokora. Inače, dama je ovo koja godinama živi u Hrvatskoj, a javnost je pamti iz ere Tomislava Karamarka i njegova rukovođenja HDZ-om. S ruskom poduzetnicom poslovno je surađivala i Karamarkova supruga Ana Karamarko. Predsjednica je javnosti u šturom priopćenju iz svojega Ureda obzanila da se sastala s Poletajevom, međutim, fotografija koja je dospjela u javnost otkrila je kako se šefica države družila i s Dvinski.

Njen posjet Grabar-Kitarović izrazito je znakovit, jer riječ je između ostaloga o savjetnici ruskih financijskih institucija u slučaju Agrokor. Ujedno, mediji, a poglavito tjednik Nacional pisali su o Oksani kao o HDZ-ovoj donatorici također u Karamarkovoj eri. No, u kontekstu ove priče potrebno je istaknuti kako se ruska poduzetnica pojavila i na donatorskoj večeri koju je Karamarkov HDZ organizirao za Grabar-Kitarović u vrijeme predsjedničike kampanje. I tada su fotoobjektivi zabilježili zanimljivu družinu, Dvinski je naime sjedila za stolom s Grabar-Kitarović, Karamarkom i Milijanom Brkićem. Društvo im je radila i nekolicina HDZ-ovaca, ali i Karamarkov prijatelj Konstantin Edel te zadarski župan Božidar Longin.

Predsjednica tako, evidentno, vrlo dobro poznaje ženu koju je na Pantovčaku ugostila kako bi s njom i partnerima polemizirala o slučaju Agrokor koji unazad pola godine potresa hrvatsku javnost i koji ima ogroman utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Dvinski je inače česta gošća na HDZ-ovim donatorskim večerama i zakuskama, a iza nje stoji direktorska pozicija u sedam tvrtki – Titan građenje, Titan nekretnine, Titan energija, Titan charter, Titan marina, Migrti energija te Aedificium građenje, a uz njeno ime povezuje se i upravljanje Migrit solarnom energijom, tvrtkom čije je poslovanje okončano 2016 .godine, slučajno ili ne, svega nekoliko dana nakon što je Karamarko proklizao s vlasti.

Vidi još:  Miroslav Lazanski šokirao podatkom o hrvatskoj predsjednici

Kroz tvrtku Titan građenje spominje se i Edel, čovjek koji je s HDZ-ovcima pravio društvo današnjoj predsjednici u vrijeme kada su stranački ortaci prikupljali sredstva za njezinu kampanju. Iz spomenute tvrtke nastala je tvrtka Migrit koja je pak usko povezana s poslovima Ane Karamarkko. U vlasničkoj strukturi Migita je i Edelov sin Grigorij, a sami Edel hrvatskog se državljanstva domogao još 2006. godine, a zahtjev za državljanstvom pokrenuo je Hrvatski košarkaški savez čiji je dužnosnik ponovno, posve slučajno, baš u to doba bio Karamarko. A istovremeno, naravno još slučajnije Karamarko je u to doba ravnao SOA-om, institucijom krucijalnom za odobravanje državljanstva osobama poput Edela. Tvrtka Migrit možda nije pretjerano razvikana u hrvatskim poduzetničkim vodama, ali s njenim poslovanjem dobro su upoznati finski građani, premda je riječ o korporaciji koja je registrirana baš u našoj zemlji.

Mala nepoznata tvrtka planirala je gradnju nuklearne elektrane baš u ovoj skandinavskoj zemlji, a kada su ondašnji novinari počeli grebati ispod površine doznalo se kako iza Migrit solarne energije stoji Dvinski, čija je poslovna partnerica Ana Karamarko. Ovaj projekt stopirao je finski ministar gospodarstva Olli Rehn uz objašnjenje da dio financijskih sredstava za Migrit dolazi iz Rusije. Sumnjalo se da je Migrit karta preko koje ruska državna kompanija pod krikom europske tvrtke nastoji ući u ovaj unosan biznis.

Autor: Iva Međugorac
Izvor :

dnevno

Komentari

comments