‘ZAGREB NA SAVI’ Genijelnu Bandićevu ideju odnijela nabujala rijeka, kao i novac građana uložen u to

Davne zime 1995/96, američka vojska (tenkovi, inžinjerija, helikopteri, the whole bunch), spustila se iz Mađarske u Županju. Došli su kako bi sagradili pontonski most preko Save prema Tuzli, iz koje su trebali nadgledati daytonski mirovni sporazum. (Jer su svi mostovi, jasno, bili porušeni). Čim su došli na rijeku, prešli su nasip i napravili kamp na onom zgodno ravnom dijelu između nasipa i rijeke. Čudom se čudili – što znače ovi kolci s crvenim linijama, popikani okolo?

Smisao tih kolaca shvatili su tek par dana kasnije, kad su se počeli topiti snijegovi po zapadnom Balkanu i sve rijeke – pritoke Save nabujale, pa onda i Sava. Jedne noći, bez nekog upozorenja, došla je voda i potopila cijeli logor. Nastala je gungula, drž-nedaj, šatori plivaju, kamioni izvlače mokre vojnike iz ledene vode, haos bre. Ekipa lokalaca gleda sa nasipa i zlurado pljucka – da su nas pitali, mogli smo im reći, kažu. Međutim, Amerikanci su imali jedan dobar izgovor – nikada nisu vidjeli Savu i nisu znali da zna nabujati od otopljenog snijega. Ali koje je objašnjenje da to isto naprave ljudi koji tu žive cijeli život?

A upravo je to bila genijalna ideja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koja je ovih dana završila isto kao i američki kamp.

Bacio novac u vodu

Uređeno je 34.000 m2 površine i očišćeno 7.500 m2 postojećeg betonskog opločenja, pohvalili su se prije nekoliko mjeseci u Gradu. Kamioni su od ožujka odvozili zemlju s obale Save oko Mosta slobode u Zagrebu gdje se pripremao teren za ‘Aktivnosti na Savi’. Time je gradonačelnik Bandić od 1. lipnja htio vratiti građane na Savu, piše Večernji list. A onda je porastao vodostaj…

Na dijelu gdje ima manje zemlje, rijeka se najprije izlila.

Cilj projekta, najavljivali su iz Grada, je ‘vraćanje građana na Savu’ i urbano oživljavanje predmetnog prostora, uvođenjem različitih aktivnosti i atrakcija te fizičkih intervencija privremenog karaktera.


– Ovim aktivnostima stvaraju se pretpostavke za početak ponovnog kvalitetnog korištenja prostora neposredno uz korito rijeke Save, kao svojevrsnog nastavka tradicije odnosa građana Zagreba prema Savi, koja je prije više desetljeća predstavljala njihovo omiljeno mjesto druženja, rekreacije i zabave – stoji u opisu projekta.

Projekt je trebao obuhvatiti obje obale Save u duljini od oko 7 km, od jezera Jarun na zapadu do Toplane Zagreb na istoku, a uključivao bi tri lokacije na kojima su planirane pojedine intervencije. Prva uz tzv. Hendrixov most, a druge dvije istočno od Mosta slobode, na sjevernoj i južnoj obali.

Prvonagrađeno natječajno rješenje Međunarodnog natječaja Europan 13, koji se bavi temom ‘Prilagodljivi grad’, nažalost se nije prilagodilo vodostaju Save. Projekt je odnjela voda, kao i novac građana kojim je sve plaćeno.


Ostaje za vidjeti hoće i nakon pada vodostaja građevisnka mehanizacija ponovo početi sa čišćenjem mulja oko korita Save. I tako sve ispočetka, do nove bujice.

83805cookie-check‘ZAGREB NA SAVI’ Genijelnu Bandićevu ideju odnijela nabujala rijeka, kao i novac građana uložen u to
Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  URNEBESNI VIDEO KRUŽI DRUŠTVENIM MREŽAMA Milan Bandić pao sa Savskog mosta