ZAGREBAČKI ŠKOLARCI VRIŠTALI I PLAKALI NA SLOVENSKOJ GRANICI: Sirijca koji s njima ide u razred izvukli iz busa i zabranili mu prolaz

Izlet zagrebačkih srednjoškolaca u Rim prije nekoliko dana pretvorio se u pravu dramu, jer je njihovog prijatelja, inače sirijskog državljanina, slovenska policija na granici izbacila iz autobusa.

Djeca su, kako doznajemo, krenula na organizirano putovanje u Italiju, a kada je slovenska granična policija shvatila da se među učenicima nalazi dječak s putovnicom Sirije, odlučila mu je zabraniti ulazak u Schengenski prostor.

Zaustavili ga na granici

Pred očima zgroženih srednjoškolaca, kojima svjetski politički problemi nisu ni na kraj pameti, slovenski policajci izvukli su malog Sirijca iz autobusa.

‘Svi su vrištali jer im nije bilo jasno što se događa. Bili su očajni, jer prijatelj ne može dalje s njima’, prepričali su za Net.hr znanci obitelji djece koja su putovala na školski izlet.

U Zagrebu od 2012. godine

Riječ je o dječaku čiji otac radi kao ortoped u Zagrebu. On je još 2012. godine došao živjeti u Hrvatsku, nakon ranog djetinjstva provedenog u sirijskom Homsu. Hrvatski je, iako je strepio od toga, vrlo brzo i lako naučio. Njegovi prijatelji i profesori imaju o njemu najbolje mišljenje. Opisuju ga kao drago dijete koje se odlično uklopilo u novu sredinu.

Dio dječakove obitelji ostao u Siriji, dok je dio preselio u Rusiju. Dječak je pak sretan što je završio u Hrvatskoj, mirnoj i lijepoj zemlji, kako kaže.

Zabrana ulaska u Schengenski prostor

Iz sirijskog konzulata u Zagrebu doznajemo kako ih ne čudi ovaj potez slovenske policije budući da u Schengenski prostor ljudi sa sirijskim putovnicama više ne mogu ulaziti. Iako smo objašnjenje potražili i u dječakovoj školi službeno nam nisu odgovorili na upit, a odgovor nismo dobili ni iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Od dječakovih znanaca doznajemo da je ranije s obitelji putovao izvan Hrvatske. Jedno od putovanja bilo je baš u Italiju kamo je sada trebao otići na školski izlet, no tada je u Rim putovao avionom te nova schengenska pravila još očito nisu bila na snazi.

Autor: Ana Raić-Knežević

Izvor :

net.hr

Komentari

comments