ZAGREPČANI U ČUDU Bandićev Tuđman nosi pripijenu haljinicu i liči na Pavla Kalinića!?

Zagrepčanima je je jedna od glavnih tema najveći i najljepši spomenik Franji Tuđmanu, kako mu tepa njegov utemeljitelj Milan Bandić. Naime, za mnoge je ljepota spomenika dosta diskutabilna, a njegova pozicija još i više, piču Vijesti.hr.

Premda je spomenik još uvijek umotan u najlon u kojem će čekati svečano otvorenje, ispod najlona već su iscurila problematična pitanja.

Prije svega, zašto je Tuđman na jednom od glavnih ulaza u grad okrenut leđima, pa putnik namjernik pri dolasku u Zagreb prvo vidi njegovu stražnjicu, zašto prvi hrvatski predsjednik nosi nekakav indijski sari ili usko pripijenu haljinicu i zašto ne liči na sebe nego na Pavla Kalinića, prvog čovjeka grada Zagreba za izvanredne situacije?

Nije tajna da je prostor na kojem je postavljen novi kip prvog hrvatskog predsjednika velik projekt Milana Bandića.

Kip je tijekom jučerašnjeg dana zamotan u foliju, ali građani su ga dobro mogli vidjeti dan ranije na postavljanju. Ponos nije skrivao ni Kuzma Kovačić, kipar koji je najvećeg Franju i stvorio.

“Potpuno sam zadovoljan s mjestom spomenika i sa smještanjem njegovog lika u prostor, sada je prvi put postavljen na mjesto na kojem će stajati. Ovaj lik je simbol, to nije samo neka komorna portretna plastika, nego je to simbol“, kazao je akademski kipar i autor spomenika, Kuzma Kovačić.

Koliko je uspjela ne samo skulptura, već i ukupni dojam u prostoru u kojemu će se nalaziti, pitali smo Tihomira Milovca, kustosa u Muzeju suvremene umjetnosti. Kritično oko pronašlo je mnogo propusta u izvedbi.

„On pokušava biti prodoran, pokušava biti u pokretu, ali taj pokret je vrlo blag, vrlo mlitav i on pokazuje nemoć. Ne znam je li to pravi lik Franje Tuđmana koje znamo iz ranih 90-ih i kasnije“, rekao je Milovac.

Vidi još:  Tajni dokument CIA-e: Tuđman je predao Posavinu Srbima

Ovo su još neke kritike koje je on uputio:

  • Tuđman desnicu drži na srcu, što je tipični motiv HDZ-a, a ne, kako kaže, svih građana, kojima bi kip trebao biti namijenjen.
  • Prostor na kojemu se nalazi nema urbanističku vrijednost, a uz to je Sveučilišna livada pretrpana s fontanama, kipom Franje Tuđmana i skorašnjim Spomenikom domovini.
  • Uz to, nalazi se na dijelu s tri guste prometnice, gdje se pješaci gotovo nikad ne zaustavljaju.

„Svi koji dolaze s južne strane susreću se s leđima kipa, što nije korektno. Također, betonski postament preuzeo je dizajn fontana. Tuđmanov spomenik se uklapa u fontane, što je po meni potpuno pogrešno. Ja bih rekao, zašto gleda u katedralu? Zašto mu pogled nije prema budućem spomeniku domovine koji će biti pedeset metara ispred?“, rekao je Milovac.

Zbog objektivnosti priče treba napomenuti da je Tihomir Milovac, uz to što je stručnjak za umjetnost, također i oponent Milana Bandića u Gradskoj skupštini. Zato smo za mišljenje o Tuđmanovu kipu pitali i građane, koje je na kraju krajeva i najvažnije od svih.

Ono što traje posljednjih godina je poplava kipova prvog hrvatskog predsjednika diljem države koju je uspostavio. Mnoge izvedbe izazivaju podsmijeh.

„Mi smo doista svjedoci toga da su te skulpture i kipovi rasuti po cijeloj Hrvatskoj ružni, loše izvedeni, daju krivu sliku i o liku i djelu i mislim da to nije primjereno“, kazao je Milovac.

No, izvođačima radova nije do smijeha. Kako to obično u gradu biva, sve mora biti gotovo jako brzo. Već 10. prosinca, na obljetnicu Tuđmanove smrti. Tog bi dana kip u njegovu čast trebao osvanuti u punom sjaju.

Izvor :

paraf

Komentari

comments