Zahvalimo Plenkoviću i HDZU-u! Vlakovi iz Siska počeli odvoziti hrvatsku naftu na preradu u Mađarsku

Protekloga tjedna, preciznije od ponedjeljka pa do četvrtka, sa željezničkog kolodvora Caprag u predgrađu Siska prema Mađarskoj upućene su tri željezničke kompozicije s ukupno 3500 tona domaće sirove nafte (svaka kompozicija nosila je oko 1200 tona nafte) koja će se preraditi u mađarskoj rafineriji nafte Százhalombatta kraj Budimpešte.

Potvrđuje to ekskluzivna fotografija jedne od željezničkih kompozicija dostavljena Nacionalu od izvora koji su upućeni u ta zbivanja, ali i službeni odgovor kojim su se oko toga očitovali iz Ine.

Ispumpavaju u Hrvatskoj, prerađuju u Mađarskoj a prodaju ovdje

U njemu stoji: “Kao što smo 8. svibnja iz Rafinerije nafte Sisak prevezli dvije kilotone domaće sirove nafte u Rafineriju nafte Rijeka, tijekom lipnja prevezli smo željeznicom otprilike istu količinu u Rafineriju nafte Danube u Százhalombatti. Radi se o okvirno 0,5 posto od ukupne godišnje količine domaće sirove nafte. Riječ je o testnom prijevozu kojim se, osim provjere mogućnosti takvog prijevoza, žele ispitati njegovi tehnički, logistički i komercijalni aspekti,” komentirali su u Ini.

Mađarski nacionalni interes

Drugim riječima, kako god to u Ini prezentirali, započela je inicijalna faza realizacije plana o transportu hrvatske nafte na preradu u Mađarsku radi zatvaranja Refinerije Sisak. Radi se o odluci koja je donesena u Budimpešti a nakon Orbanovog posjeta Hrvatskoj pri čemu se susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Hrvatska naftna polja godišnje proizvode oko 528.080 tona sirove nafte. Ona će se prerađivati u Mađarskoj pa nakon toga prodavati u Hrvatskoj. Mađarske rafinerije imati će punu zaposlenost dok one u Hrvatskoj, poput Sisačke, idu u zatvaranje.

86970cookie-checkZahvalimo Plenkoviću i HDZU-u! Vlakovi iz Siska počeli odvoziti hrvatsku naftu na preradu u Mađarsku
Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  Plenković pred dilemom života: Hoće li zaštititi svjedoka koji može srušiti Vladu?