Zbog misterioznih zvučnih napada američki službenici napuštaju Kinu i Kubu

Zaposlenik američkog veleposlanstva zajedno s obitelji je evakuiran iz kineskog grada Guangzhoua kako bi se testirao na neobjašnjive neurološke simptome, javili su iz State Departmenta. Ova evakuacija dolazi samo dva tjedna nakon što je još jedan američki dužnosnik evekuiran iz istog grada pod misterioznim okolnostima koji se povezuju s takozvanim “zvučnim napadima” koji su pogodili i zaposlenike američkog veleposlanstva na Kubi prije dvije godine.

Zaposlenik iz Guangzhoua je dijagnosticiran s blagom, ali abnormalnom senzacijom zvuka i pritiska u glavi, a dijagnoza je kasnije pokazala da je zadobio blagu ozljedu mozga, javlja BBC . Dodatni medicinski testovi napravljeni su kod svih zaposlenika američke Vlade u Kini, te su se slični simptomi pojavili kod još nekoliko službenika. Nije poznat točan broj američkih dužnosnika koji su pokazali da imaju neuroloških problema te koji je točan broj evakuiranih, State Department je samo objavio da je riječ o “određenom broju osoba” koje su povučene natrag u SAD za dodatna medicinska testiranja.

Ovi događaji u Kini slični su onima iz 2016. koji su eskalirali na Kubi, kada je nekoliko zaposlenika američkog veleposlanstva prijavilo kako čuje glasne i bizarne zvukove i glasove, te su prijavljeni teški neurološki simptomi. Čak 24 zaposlenih zajedno sa svojim obiteljima su imali probleme s glavoboljom, gubitkom sluha, vrtoglavicom, ali i oštećenjem mozga. I 10 kanadskih diplomata je zbog istih simptoma povučeno s Kube.

Američka Vlada je ove incidente okarakterizirala kao namjerne “zvučne” napade na zaposlenike veleposlanstva od strane nepoznatih počinitelja. U izjavi od ovog utorka, američki državni tajnik Mike Pompeo je kazao kako je osnovao zdravstvenu radnu skupinu koja se bavi “neobjašnjivim zdravstvenim incidentima koji su pogodili brojne američke službenike i članove obitelji koji su stacionirani u inozemstvu”.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments

Vidi još:  ‘Đavolja Biblija’: Koja je tajna knjige koja ne stari?