Žena zbog koje Kolinda bjesni: Tko je dama s kojom ratuje?

Otkako je prije nešto više od godinu dana Davor Ivo Stier napustio Ministarstvo vanjskih poslova, sudbina hrvatske diplomacije pala je u ruke dviju dama, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministrice Marije Pejčinović Burić koja ravna Ministarstvom, upućeni će reći ponajprije na inicijativu premijera Andreja Plenkovića s kojim je godinama u kvalitetnim odnosima, a koji ju je postavio nakon što se razišao sa Stierom, budući da on nije htio biti ničija marioneta, pa ni marioneta prvog čovjeka Vlade.

Plenkoviću je vanjska politika izuzetno bitna, jer uostalom on je tip koji se nacionalne političke pozornice domogao s one briselske, a dobro upućeni tvrde kako preko aktualne ministrice prostora za utjecaj na vanjsku politiku itekako ima. No, da je stanje ne tom polju daleko od idealnog hrvatska javnost svjedoči posljednjih nekoliko dana jer kao što je poznato između predsjednice i ministrice zaiskrilo je zbog skupa u Marakešu, nakon što je televizijski voditelj Velimir Bujanec na svojem Facebooku objavio navodni odgovor iz predsjedničina ureda da nema namjeru potpisati sporazum te da Ured predsjednice nije uključen u pregovore o Deklaraciji, što je neugodno iznenadilo aktualnu ministricu koja je vrlo izravno prozvala predsjednicu koja je pak zatim tvrdila da su u Ministarstvu vanjskih poslova s njenom odlukom bili ranije upoznati.

Što se uistinu događa i tko s kime ratuje u ovoj priči teško da će hrvatska javnost ikada imati prilike saznati, no svakako je zanimljivo spomenuti kako ovo nije prvi put da svjedočimo trzavicama između ovih dviju utjecajnih dama. Naime, svojedobno se također u javnom prostoru postavljalo pitanje vodi li hrvatska dvostruku vanjsku politiku jednu preko Ministarstva vanjskih poslova, a drugu preko predsjednice. Bezbroj je slučajeva u kojima su se predsjednica i premijer mimoišli kada je u pitanju vanjska politika, a onaj jednakog intenziteta poput ovog posljednjeg ovio se nakon što je Pejčinović-Burić uputila uputila Federici Mogherini, visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, kojim se Hrvatska priključuje skupini od ukupno osam zemalja koje traže od Mogherini da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi svoje djelovanje u suzbijanju ruske propagande.

Osim hrvatske ministrice, pismo su potpisali i ministri vanjskih poslova Češke, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Švedske i Velike Britanije. Pismo je upućeno svega nekoliko dana prije službenog puta hrvatske predsjednice u Rusiju na razgovore s Putinom, a  sama predsjednica nedugo potom oglasila se tvrdeći da nije bila upoznata sa zahtjevom Ministarstva vezanim uz prorusku propagandu. Da se stajališta ovih dviju dama o vanjskoj politici teško mogu poklopiti svjedoči podatak kako je Pejčinović Burić u Ministarstvo europskih integtracija ušla 2000.godine na poziv Ivana Jakovčića.

Vidi još:  NEVIĐENO ‘OPRAO’ KOLINDU! ‘Javno je čestitala rođendan psu?

Prije nego je ušla u politiku radila je kao direktorica korporativnih komunikacija u Plivi, bila je direktorica Europskog doma, te stručna savjetnica za vanjsku trgovinu, “Končar inženjering”.

Jako je bliska s bivšom ministricom Martinom Dalić s kojom je u isto vrijeme i stupila u HDZ. Sanader ju je 2007. godine skupa s Dalić vidio kao predstavnicu nove snage HDZ-a. I tada se govorilo da će postati ministrica pobjedi li HDZ, no to se nije dogodilo, mjesto joj je “ukrao” Gordan Jandroković.Autor:Iva Međugorac

Izvor :

dnevno

Komentari

comments