ŽIDOVI ODBILI PLENKOVIĆA, NE ŽELE S NJIM U ISTU KOLONU U JASENOVCU: ‘Mi s takvima ne možemo’

Židovi nemaju namjeru ići s Plenkovićem u istoj koloni u Jasenovcu

I dok premijer Hrvatske Andrej Plenković namjerava ove godine organizirati jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu, pa je Vlada pozvala na sastanak Savez antifašističkih boraca, predstavnike židovske zajednice te predstavnike Srba i Roma, Židovi nemaju nikakvu namjeru ići s Plenkovićem i Vladom u istoj koloni u Jasenovcu, doznaje Index.

“Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Bleiburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je Za dom spremni jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv unatoč ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Vijeća Europe u Strasbourgu”, rekao je za Index Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj.

Sporni udžbenici i Andrej Rora

Osim toga, Kraus vidi još dva važna problema zbog kojih Židovi ne namjeravaju biti u istoj koloni s Plenkovićem. Prvi je što su u školama u upotrebi udžbenici poput onog izdavača Alfe i povjesničara Stjepana Bekavca Marija Jareba. Naime, konkretno, riječ je o udžbenik povijesti za 8. razred osnovne škole u kojem su Crkva, Alojzije Stepinac i svećenici predstavljeni kao veliki antifašisti, a zločinačka narav ustaškog režima relativizirana.

Drugi razlog je što je na mjestu voditelja odjela za informiranje HDZ-a osoba poput Andreja Rore. Rora je, piše Index, 1996. godine objavio seriju feljtona u časopisu Nezavisna Država Hrvatska koji je iz emigracije u Zagreb uvezao Srećko Pšeničnik, zet Ante Pavelića. Tamo je pisao je pohvalno o potpredsjedniku vlade NDH Džafer-begi Kulenoviću i o borbi Hrvata i bosanskih muslimana za Pavelićevu tvorevinu.

Izvor :

net

Komentari

comments

Vidi još:  Je li ovo razlog radi kojeg Plenković želi eliminirati Brkića?