ZNANSTVENICI U ŠOKU: Na Zemlji otkrivene dvije planine 100 puta više od Mount Everesta!

Na pola puta između površine zemaljskoga kopna i središta Zemlje nalaze se dvije planine veličine kontinenta. Riječ je o stisnutim stijenama koje probijaju srž planeta, a znanstvenici zasad ne znaju gotovo ništa o njima.

Te misteriozne stijene nazivaju se “velikim provincijama niske brzine smicanja” jer dolazi do opterećenja čvrstoga tijela silama koje djeluju u ravnini nekog presjeka tijela, a nastoje izazvati paralelno klizanje jednoga dijela presjeka (tankog sloja) u odnosu na drugi. Zato i seizmički valovi koji drhte kroz Zemlju uvijek usporavaju kada prolaze kroz te strukture.

Geofizičari su znali za te “mrlje” još sedamdesetih, ali danas nisu mnogo bliže njihovu razumijevanju.

“Oni su među najvećim strukturama unutar Zemlje”, kaže Ved (Vedran) Lekić, geolog hrvatskoga podrijetla sa Sveučilišta u Marylandu.

Jedna mrlja vreba duboko ispod Tihog oceana, a druga ispod Afrike i dijelova Atlantika. Obje su masivne, probodene na pola puta kroz plašt i velike kao kontinenti.

Svaka mrlja proteže se oko 100 puta više od Mount Everesta. Ako bismo ih postavili na površinu planeta, oko njihova vrha kretala bi se Međunarodna svemirska postaja.

Uza sve misterije, nejasno je i to kako, ako uopće, mrlje utječu na geološke funkcije kao što su tektonika ploča i vulkanizam.

Evo kako izgledaju ove ogromne planine.


[fvplayer id=”1″]
Izvor :

dnevno

Komentari

comments

Vidi još:  ILUMINATI OVLADALI VATIKANOM? Papa otvoreno stao na stranu ‘Novog svjetskog poretka’