HDZ ‘ZBRINJAVA’ MLADE Kuščević dao POS-ov stan HDZ-ovu načelniku, ovaj ga iznajmljuje turistima

Načelnik Nerežišća na Braču HDZ-ovac Svemir Obilinović vlasnik je stana u tamošnjoj zgradi POS-a koji iznajmljuje turistima. Pravo na kupnju stana iz programa društveno poticane stanogradnje, po cijeni nižoj od tržišne, dala mu je Općina dok je načelnik bio Lovro Kuščević, sadašnji ministar uprave i politički tajnik HDZ-a, piše portal Index.

Obilinović  je Indexu potvrdio da POS-ov stan iznajmljuje turistima.

Uhvaćen u laži

“Vlasnik sam stana u zgradi POS-a u Nerežišćima površine 70 metara četvornih od 2010. godine i to je jedina stambena nekretnina u mom vlasništvu i vlasništvu moje supruge, koja je ujedno i sudužnik pri plaćanju kredita za taj stan. U stanu veći dio godine živi naš sin, a u istom se, od 2016. godine tijekom srpnja i kolovoza, pružaju usluge smještaja u domaćinstvu (pod nazivom apartman Ferdo) i na ostvareni prihod se uredno podmiruju sve zakonske obveze”, rekao je Obilinović.

No, na Booking.com-u međutim stoji kako ‘apartment Ferdo pruža dobrodošlicu Booking.com gostima od 19. svi. 2016’. dok Obilić tvrdi da ga iznajmljuje samo tijekom srpnja i kolovoza.

Novinar portala Paraf je bez problema rezervirao 7 noćenja za razdoblje od 17.-24. lipnja 2019. po cijeni od 3.639 kn, premda Obilinović tvrdi da tada ne iznajmljuje stan.

Živi s roditeljima a POS-ov stan iznajmljuje

Novinare je zanimalo čije je vlasništvo lijepa kamena katnica u kojoj živi načelnik. Odgovor: “Mojih roditelja za po 1/2.”

Obilinovići za stan plaćaju kredit OTP banci u iznosu od 43.097 eura. Kada ga otplate, aktivirat će se kredit prema Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) u iznosu od 142 tisuće kuna.

Svrha POS-a je stambeno zbrinjavanje ljudi bez doma, a ne preprodaja ili iznajmljivanje stanova. Stoga su novinari pitali državni APN kako gleda na iznajmljivanje stanova POS-a?

“Stambeno zbrinjavanje mladih jedno je od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a. Jedan od modela stambenog zbrinjavanja je i program POS. Upravo zbog sprječavanja zloporabe pri preporodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu pod povoljnijim uvjetima, Ministarstvo je još prošle godine krenulo u izmjene postojećeg zakona. Izmjenama zakona uvodi se između ostaloga i zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova što se definira kupoprodajnim ugovorom. Pa će tako u slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati”, najavljuju iz APN-a i napominju da je “na 12. sjednici Sabora 9. svibnja 2019. godine donesen zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. U tijeku je priprema konačnog prijedloga zakona” što će, smatraju u Agenciji, spriječiti daljnje zloupotrebe.

Dakle, ono što radi načelnik Nerežišća, smatraju zloupotrebom.

Kušćević dao POS-ov stan i šogoru

POS u Nerežišćima pokrenut je i realiziran dok je Kuščević vodio općinu. Često se ponosio uspješnošću tog projekta, “prvog otočnog POS-a” i tvrdio da je pokrenut u cilju demografske obnove mjesta i otoka. Na natječaj za otkup stanova po cijenama povoljnijima od tržišnih, koji je raspisala Općina Nerežišća, javilo se četrdeset familija. Kuščevićeva administracija odabrala je 12 dobitnika, a među njima su njegov šogor Ivica Žuvić- Kuščević mu je sudužnik za kredit – te Obilinović koji stan iznajmljuje turistima. Aktualnom načelniku, kako se čini, stan baš i nije neophodan, a svi u mjestu znaju, ono što i sam potvrđuje – da živi u roditeljskoj kući.

Kuščević nije želio ništa komentirati, piše Index.

82836cookie-checkHDZ ‘ZBRINJAVA’ MLADE Kuščević dao POS-ov stan HDZ-ovu načelniku, ovaj ga iznajmljuje turistima
Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  Misterij kuće Lovre Kuščevića: Smanjuje se iz godine u godinu, a ostala je ista